MD

MD

PROJEKTANT

WNĘTRZ

 

 

 

 

GDAŃSK

GDYNIA

CAŁA POLSKA

 

 

TEL. 693 588 630

 biuro@mdprojektantwnetrz.pl

 

 

 

PROJEKTANT

WNĘTRZ

Co z frontami lakierowanymi?

 

Według mnie to rozsądny wybór – przystępna cena, ogromne możliwości:

  • brak ograniczeń kolorystycznych – cała paleta przed Tobą,

  • możliwość frezowania, tworzenia ramek i niestandardowych kształtów.

Minusy? Lakier to materiał mniej trwały. Z czasem pojawiają się rysy, odpryski, zadrapania. Czy to przeszkadza? Tak. Ale może warto podejść do tego z japońskim spokojem i zaakceptować ślady codziennego życia?

 

Ściany i podłoga – często pomijane, a bardzo ważne

 

Co nad blatem?

 

Nie polecam:

  • mozaik – piękne, ale czyszczenie fug to koszmar.

Polecam:

  • płytki wielkoformatowe – mało fug, łatwe w czyszczeniu, spójny wzór,

  • lakobel – jednokolorowy, ale coraz mniej popularny (odbijające się wnętrze jak w lustrze nie każdemu odpowiada),

  • kamień lub konglomerat – jeśli użyte też na blacie, świetnie sprawdzą się również nad nim.

 

A co z podłogą?

 

Często słyszę: "Zostawmy podłogę w całym mieszkaniu jednolitą. Tak, producenci oferują teraz wodoodporne panele, ale:

 

  • nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne (np. spadający nóż),

  • nie poradzą sobie z gorącym olejem.

 

Jeśli jesteś pedantem – to może przeszkadzać. Wtedy warto zdecydować się na inną podłogę w kuchni. Najlepiej sprawdzi się gres –:

 

  • najłatwiejszy w utrzymaniu w czystości,

  • najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne.

 

 

Na koniec

 

 

To tylko kilka rad dotyczących wykończenia kuchni – takich, z którymi spotykam się na co dzień w pracy. Temat jest bardzo szeroki i nie da się go zamknąć w jednym artykule – dlatego obiecuję wracać do niego regularnie i wprowadzać Was w kolejne niuanse projektowania, aby Wasze wnętrza spełniały najwyższe standardy.

Gdy mamy idealny metraż

 

Jeśli nie musimy martwić się o rozmieszczenie, bo miejsca jest dużo – dodajmy wyspę. To taki kuchenny must have:

  • dodatkowe miejsce do przechowywania,

  • centralny punkt kuchni,

  • przestrzeń do wspólnego spędzania czasu przy porannej kawie,

  • wygodne miejsce, by rozmawiać z partnerem lub przyjaciółką podczas gotowania.

Dobrze zaprojektowana wyspa poprawia proporcje dużej przestrzeni i wprowadza do wnętrza nutkę luksusu.

 

Materiały – od budżetu wszystko zależy

 

Jeśli masz większy budżet – postaw na:

  • kamień – naturalny, niepowtarzalny, trwały, odporny.

  • fronty fornirowane – eleganckie, z usłojeniem lub bez, w dowolnym kolorze.

Wybór kamienia u kamieniarza to często ogromna frajda – jak wybór unikatowego modelu auta. Wiesz, że nikt inny nie ma takiego samego.

 

Dla osób z mniejszym budżetem polecam:

  • laminaty – dobre imitacje drewna, różne struktury i kolory, choć ograniczone do oferty producenta,

  • blaty laminowane – ich największa zaleta to niska cena, ale widać, że to materiał sztuczny, z niską odpornością na zarysowania.

 

Kompromis?

Konglomerat – powtarzalne wzory, ale:

  • wysoka odporność na zarysowania i zabrudzenia,

  • możliwość zastosowania podwieszanego zlewu – duży plus.

A co z małą kuchnią?

 

Jak zastosować to w praktyce, gdy na biurka trafiają do nas mieszkania o bardzo niewielkiej powierzchni? Deweloperzy z roku na rok zmniejszają przestrzeń życiową, i bardzo często aneks kuchenny nie ma więcej niż 20 m² razem z salonem. W takiej sytuacji walczymy o to, aby:

 

  • zmieściły się wszystkie sprzęty,

  • zostało jakiekolwiek miejsce do przechowywania.

 

 

Czego unikać?

Choć modne są wysokie zabudowy do sufitu (słupki z lodówką, piekarnikiem, cargo), w małej kuchni ich zastosowanie oznacza często:

 

  • zmniejszenie blatu roboczego,

  • konieczność „wchodzenia” z kuchnią do salonu,

  • rezygnację z wymarzonego narożnika na rzecz małej sofy.

Przestrzeń się nie rozciągnie – zatem:

 

 

Co polecam?

 

  • Zrezygnuj z wysokiej zabudowy, jeśli metraż Cię ogranicza.

  • Piekarnik umieść pod płytą indukcyjną – odzyskasz wtedy 60 cm blatu do przygotowywania posiłków.

      Jeśli mimo wszystko marzy Ci się cała ściana w zabudowie, postaraj się, by:

  • stół był możliwie blisko kuchni,

  • w razie potrzeby pełnił funkcję dodatkowego blatu roboczego,

  • był to solidny, dobrej jakości mebel, bo spełni dodatkową rolę.

Mój trik? Dodaj nawet krótki barek – 40 cm szerokości potrafi zdziałać cuda! Dobrze zaprojektowany wydłuży blat roboczy i da dodatkowe miejsce do przechowywania (np. szuflady na sztućce, akcesoria).

08 lipca 2025

Jak dobrze zaprojektować kuchnię

Gdzie spędzamy najwięcej czasu w domu? Niejedna kobieta odpowie, że w kuchni. Przygotowanie posiłków to ważny obowiązek – śniadania, obiady, kolacje. Słodkie przekąski, zdrowe dania do pracy. Kuchnia to też serce domu, do którego podążają wszyscy domownicy, gdy tylko zaburczy im w żołądku.

 

 

 

Kuchnia intuicyjna i funkcjonalna

 

 

 

Jak zatem urządzić i dobrze zaprojektować kuchnię, aby praca w niej była intuicyjna? Aby nie denerwowały nas ciągłe smugi na frontach kuchennych, czy też plamy na podłogach? Należy pomyśleć zatem nie tylko o układzie szafek kuchennych i armatury, ale również o doborze odpowiednich materiałów – bo nic tak bardzo nie denerwuje, jak źle zaprojektowana kuchnia.

 

 

 

Układ kuchni – zasada trójkąta roboczego

 

Na pierwszy plan wysuwa się układ i rozmieszczenie mebli. Tu z pomocą przychodzi:

 

Zasada trójkąta roboczego

 

Odnosi się ona do ergonomicznego rozmieszczenia trzech głównych stref pracy w kuchni:

  • lodówki,

  • zlewu,

  • kuchenki.

Elementy te powinny tworzyć trójkąt o bokach łącznej długości ok. 4–8 metrów, co ułatwia poruszanie się między nimi. Zbyt duże lub zbyt małe odległości mogą prowadzić do zmęczenia lub utrudnienia pracy.

 

 

693 588 630

biuro@mdprojektantwnetrz.pl

MD

PROJEKTANT

WNĘTRZ

Obserwuj mnie na social media