MD
PROJEKTANT
WNĘTRZ
GDAŃSK
GDYNIA
CAŁA POLSKA
TEL. 693 588 630
biuro@mdprojektantwnetrz.pl
PROJEKTANT
WNĘTRZ
Według mnie to rozsądny wybór – przystępna cena, ogromne możliwości:
brak ograniczeń kolorystycznych – cała paleta przed Tobą,
możliwość frezowania, tworzenia ramek i niestandardowych kształtów.
Minusy? Lakier to materiał mniej trwały. Z czasem pojawiają się rysy, odpryski, zadrapania. Czy to przeszkadza? Tak. Ale może warto podejść do tego z japońskim spokojem i zaakceptować ślady codziennego życia?
Nie polecam:
mozaik – piękne, ale czyszczenie fug to koszmar.
Polecam:
płytki wielkoformatowe – mało fug, łatwe w czyszczeniu, spójny wzór,
lakobel – jednokolorowy, ale coraz mniej popularny (odbijające się wnętrze jak w lustrze nie każdemu odpowiada),
kamień lub konglomerat – jeśli użyte też na blacie, świetnie sprawdzą się również nad nim.
Często słyszę: "Zostawmy podłogę w całym mieszkaniu jednolitą. Tak, producenci oferują teraz wodoodporne panele, ale:
nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne (np. spadający nóż),
nie poradzą sobie z gorącym olejem.
Jeśli jesteś pedantem – to może przeszkadzać. Wtedy warto zdecydować się na inną podłogę w kuchni. Najlepiej sprawdzi się gres –:
najłatwiejszy w utrzymaniu w czystości,
najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne.
To tylko kilka rad dotyczących wykończenia kuchni – takich, z którymi spotykam się na co dzień w pracy. Temat jest bardzo szeroki i nie da się go zamknąć w jednym artykule – dlatego obiecuję wracać do niego regularnie i wprowadzać Was w kolejne niuanse projektowania, aby Wasze wnętrza spełniały najwyższe standardy.
Jeśli nie musimy martwić się o rozmieszczenie, bo miejsca jest dużo – dodajmy wyspę. To taki kuchenny must have:
dodatkowe miejsce do przechowywania,
centralny punkt kuchni,
przestrzeń do wspólnego spędzania czasu przy porannej kawie,
wygodne miejsce, by rozmawiać z partnerem lub przyjaciółką podczas gotowania.
Dobrze zaprojektowana wyspa poprawia proporcje dużej przestrzeni i wprowadza do wnętrza nutkę luksusu.
kamień – naturalny, niepowtarzalny, trwały, odporny.
fronty fornirowane – eleganckie, z usłojeniem lub bez, w dowolnym kolorze.
Wybór kamienia u kamieniarza to często ogromna frajda – jak wybór unikatowego modelu auta. Wiesz, że nikt inny nie ma takiego samego.
laminaty – dobre imitacje drewna, różne struktury i kolory, choć ograniczone do oferty producenta,
blaty laminowane – ich największa zaleta to niska cena, ale widać, że to materiał sztuczny, z niską odpornością na zarysowania.
Konglomerat – powtarzalne wzory, ale:
wysoka odporność na zarysowania i zabrudzenia,
możliwość zastosowania podwieszanego zlewu – duży plus.
Jak zastosować to w praktyce, gdy na biurka trafiają do nas mieszkania o bardzo niewielkiej powierzchni? Deweloperzy z roku na rok zmniejszają przestrzeń życiową, i bardzo często aneks kuchenny nie ma więcej niż 20 m² razem z salonem. W takiej sytuacji walczymy o to, aby:
zmieściły się wszystkie sprzęty,
zostało jakiekolwiek miejsce do przechowywania.
Choć modne są wysokie zabudowy do sufitu (słupki z lodówką, piekarnikiem, cargo), w małej kuchni ich zastosowanie oznacza często:
zmniejszenie blatu roboczego,
konieczność „wchodzenia” z kuchnią do salonu,
rezygnację z wymarzonego narożnika na rzecz małej sofy.
Przestrzeń się nie rozciągnie – zatem:
Zrezygnuj z wysokiej zabudowy, jeśli metraż Cię ogranicza.
Piekarnik umieść pod płytą indukcyjną – odzyskasz wtedy 60 cm blatu do przygotowywania posiłków.
Jeśli mimo wszystko marzy Ci się cała ściana w zabudowie, postaraj się, by:
stół był możliwie blisko kuchni,
w razie potrzeby pełnił funkcję dodatkowego blatu roboczego,
był to solidny, dobrej jakości mebel, bo spełni dodatkową rolę.
Mój trik? Dodaj nawet krótki barek – 40 cm szerokości potrafi zdziałać cuda! Dobrze zaprojektowany wydłuży blat roboczy i da dodatkowe miejsce do przechowywania (np. szuflady na sztućce, akcesoria).
Gdzie spędzamy najwięcej czasu w domu? Niejedna kobieta odpowie, że w kuchni. Przygotowanie posiłków to ważny obowiązek – śniadania, obiady, kolacje. Słodkie przekąski, zdrowe dania do pracy. Kuchnia to też serce domu, do którego podążają wszyscy domownicy, gdy tylko zaburczy im w żołądku.
Jak zatem urządzić i dobrze zaprojektować kuchnię, aby praca w niej była intuicyjna? Aby nie denerwowały nas ciągłe smugi na frontach kuchennych, czy też plamy na podłogach? Należy pomyśleć zatem nie tylko o układzie szafek kuchennych i armatury, ale również o doborze odpowiednich materiałów – bo nic tak bardzo nie denerwuje, jak źle zaprojektowana kuchnia.
Na pierwszy plan wysuwa się układ i rozmieszczenie mebli. Tu z pomocą przychodzi:
Odnosi się ona do ergonomicznego rozmieszczenia trzech głównych stref pracy w kuchni:
lodówki,
zlewu,
kuchenki.
Elementy te powinny tworzyć trójkąt o bokach łącznej długości ok. 4–8 metrów, co ułatwia poruszanie się między nimi. Zbyt duże lub zbyt małe odległości mogą prowadzić do zmęczenia lub utrudnienia pracy.
693 588 630
biuro@mdprojektantwnetrz.pl
MD
PROJEKTANT
WNĘTRZ
Obserwuj mnie na social media